Urheilu vaikeiden allergioiden kanssa: Täysin mahdollista, mutta haasteita löytyy.
Tässä kertomusta miten allergiat voivat vaikuttaa urheiluun 😊 Tuli mieleen tämä kun tässä pohdin pitäisikö auttaa allergioiden huonontamaa oloa lääkkeillä, vai pitäisikö kisata ensi viikolla. Kumpaakin ei voi tehdä. Kerron tässä vain allergioista joista itselläni on kokemusta ja en ole lääkäri, joten nämä ovat omien kokemuksien oppeja. Normaali antihistamiini jota joudun syömään ympäri vuoden joka päivä on sallittu aine, mutta silloin kun antihistamiinit eivät riitä, tulee haasteita. Toivottavasti näistä tiedoista on jollekin hyötyä! Ja viestiä vaan jos tulee kysyttävää! 🙂
Lääkkeet: Pahoihin allergioihin ja allergisiin reaktioihin käytetyt glucocorticoidit ovat kilpailuissa kielletty ja niissä on lääkkeestä riippuen usean päivän varoaika eli niitä ei saa ottaa lähellä kilpailuita. Kilpailuiden ulkopuolella ne ovat sallittuja ja urheilijan ei niitä kannata ottaa ellei ole pakko, sillä ne tukahduttavat proteiinisynteesiä ja voivat aiheuttaa lihasten surkastumista. Myös allergioihin käytetyissä nenäsuihkeissa voi olla piristeitä. KAMU äppi on loistava tarkastamaan onko lääke sallittu tai mitä erityisehtoja sille on.
Siitepölyallergia: Siitepölyallergiat ovat varmasti monelle tuttuja. Siitepölyjen aiheuttaman allergiaoireet haastavat urheilijaa usein keväisin ja kesäisin. Siitepölyallegiat aiheuttavat nenä-, silmä- ja hengitysoireiden lisäksi väsymystä ja unen laadun huononemista, mitkä kaikki hidastavat palautumista treeneistä. Astmaatikoille varsinkin siitepölyaika on vaikeaa. Antihistamiinit useille auttavat ja ne eivät onneksi vaikuta treenaamiseen. Mutta vakavimmista allergioista ja astmasta kärsivät saattavat joutua syömään kortisonikuureja ja ne ovat tosiaan kilpailuissa kielletty. Eli jos pahat allergiat sattuvat kisakaudelle, joudut valitsemaan auttavien lääkkeiden ja kilpailemisen välillä.
Ruoka-aineallergiat Ruoka-aine allergioista oireet voivat olla myös monenlaisia. Itselläni muun muassa hedelmät, vihannekset ja pähkinät aiheuttavat suun kirvelyä ja huulten turvotusta, mutta ei vakavampaa. Joillain ne voivat aiheuttaa anafylaktisen reaktion joka on hengenvaarallinen. Anafylaktiseen sokkiin käytetyt epipen (adrenaliini) ja kortisoni ovat kilpailuissa kiellettyjä aineita. Vilja-allergiat aiheuttavat minulle kuumetta, flunssan oireita ja tulehduksen/turvotuksen ruokatorveen (ruokatorvessani on lisäksi parin sentin pätkä joka ei toimi ja Schatzkin rengas, jotka pahentavat nielemisongelmia), joka aiheuttaa nielemisongelmia ja huonolla tuurilla tukehtumisen. Eosinofiilinen esofagiitti eli allerginen ruokatorventulehdus aiheuttaa tämän. Näihin oireisiin apuna käytetään myös kortisonia, eli sitä ei voi kilpailukaudella ottaa. Suomessa ruoka-aine allergioita on helppo välttää, mutta ulkomailla todella vaikea. Esimerkiksi useissa kastikkeissa on venhäjauhoja ja usein kysyttäessä ei ymmärretä mitä on vehnä tai gluteeniton ym.
Liima-allergia: Tämä on ehkä urheiluun vaikuttavista allergioita ”pienin”, mutta vaikuttaa myös. Kosketusihottuma. Kinesioteippiä pystyn pitämään pari tuntia, muista teipeistä kutiava ihottuma tulee pian ja kestää päiviä. Vammoja ei siis voi teipata tai tukea.
Pölypunkkiallergia: Pölypunkkiallergia aiheuttaa ympäri vuoden allergiaoireita, väsymystä ja huonoa nukkumista ja siksi itsekin syön allergialääkkeitä ympäri vuoden. Kotona puhtaus, uusi patja ja ilmanpuhdistin auttavat, mutta ulkomailla usein hotellissa on kokolattiamatot ja vanhat patjat ym mitä ei voi välttää.
Siedätyshoito: Siedätyshoidot ovat suuri pelastus! Itse olen saanut 3 vuotta siedätyshoitoa heinälle, koivulle ja pölypunkille. Ne ovat kaikki auttaneet huomattavasti ja sekä oireet, että lääkityksen tarve, ovat vähentyneet. Useat hedelmät ja juurekset ovat koivun ristiallergioita ja koivun siedätyshoito on auttanut niihinkin. Siedätyshoidon lisäksi ilmanpuhdistin on hyvä apu kotona.
Erivapaudet: Lääkkeisiin on saatavilla erivapauksia, joka tarkoittaa, että saat luvan käyttää esimerkiksi kilpailuissa kiellettyä lääkettä. Joskus nuorempana tarvitsin astmalääkkeitä ja niihin saa erivapauden. Allergian tai allergisen ruokatorventulehduksen hoitoon erivapautta ei saa etukäteen ja ainoastaan lääkärin määrätessä lääkkeen hätätapauksessa, voi erivapautta anoa jälkikäteen. Jos saa allergisen reaktion johon tarvitsee epipeniä, voi lääkäri anoa jälkikäteen erivapautta jos kilpailu on 24 tunnin sisällä. Jos allergia aiheuttaa vaikka kuumetta ja ruuan juuttumisen ruokatorveen, lääkityksenä on kortisoni, mutta siihen ei erivapautta saa. Esimerkiksi jos joutuisin ottamaan kortisonia nyt leirillä allergian aiheuttaman kuumeen takia tai ruuan jumiutuessa ruokatorveen, en saisi kilpailla muutamaan päivään. Jos kuitenkin ambulanssi tilattaisiin ja menisin sairaalaan tähystykseen, voisin hakea erivapautta jälkikäteen. Vaikka sairauden hoitomuoto on tiedossa, erivapautta ei saa etukäteen.
Mille olen allerginen: Timotei, varvasheinä, koivu, leppä, pähkinäpensas, jauhosavikka, pölypunkki, paperiampiainen, kissa, hevonen, vehnä, ohra, kaura, ruis, herne, soija, omena, päärynä, selleri, ananas, kiivi, hasselpähkinä, persikka, maapähkinä, jne…